Verdiepingsjaar

Jammer dat de vervolgtraining afgelopen is? In het verdiepingsjaar komt een doorgaande groep focussers eens in de maand bij elkaar om inspiratie op te doen en verder te ervaren en uit te wisselen. Elke bijeenkomsten komt iets van het ‘Focusing ambacht’ aan de orde en iets wat jou persoonlijk bezighoudt, bijvoorbeeld “Waar wil je meer vrijheid in krijgen?”, “Wat houdt je tegen om jezelf helemaal te omarmen?”, “Welke keuzes sta je voor?”, “Op welke gebeurtenis wil je meer zicht krijgen?” De felt sense volgen we daarbij als ingang naar het achterliggende verlangen. Tussen de lessen door ga je verder met wat is aangereikt of aangeraakt en heb je een of twee sessie met een medecursist. Opzet van het verdiepingsjaar is het vergroten van je vertrouwen in de felt sense en in je eigen manier van Focusing. Het precieze programma bepalen we samen vanuit jouw wensen en behoeften. Er is ruimte om gastdocenten te vragen. Ook heb je recht op een privésessie.

In het lopende verdiepingsjaar komt Annemarie Kok-Pastoors een gastles geven. Haar motto is Verbinding met dat wat beweegt van binnenuit. Ze heeft veel ervaring met kinderfocusing en kan haar les breed invullen (humor, spiritualtiteit, natuur en werken met klei, de verwonderruimte op de grens van gemak en ongemak). Met de hele groep kijken we waar tegen die tijd het meeste behoefte aan is.

Een tweede gastles wordt gegeven door Karin Brugmans van de Onderstroom. Zij is Voice dialogue trainer en heeft Focusing geleerd bij René Maas. Haar recente boek Verander niks, goed zijn in wie je bent was aanleiding haar te vragen. Onderstaand filmpje geeft een mooie indruk van de Onderstroom.

Het verdiepingsjaar bestaat uit tien bijeenkomsten in het centrum van Utrecht (Parkstraat) op woensdagochtenden van 09:30 tot 13:00 uur. Data zijn: 18 sept, 16 okt, 13 nov, 11 dec, 15 jan, 12 febr, 12 mrt, 9 apr, 7 mei en 11 juni. Het aantal deelnemers is minimaal 4 en maximaal 6. De kosten zijn €535 tot €600, afhankelijk van deelname gastdocenten. Voor minima is reductie mogelijk.

Resterende data van het lopende jaar zijn: 19 jan, 2 feb, 1 mrt, 5 en 26 apr en 31 mei.

Na de basis- en vervolgtraining bij Adam is het Focussen een natuurlijk element in mijn dag geworden. De prettige afwisseling van zelf ervaren en ‘theorie’, het tweewekelijks ritme met tussendoor oefenen met focusmaatjes heeft er zeer aan bij gedragen dit zo te kunnen integreren. 

Ik vind het krachtig en prachtig dat een focusbegeleider niet méér doet dan aandachtig luisterend aanwezig zijn: geen interpretaties, geen adviezen, geen diagnoses. Als focusser ben je je eigen kundige ‘heelmeester’. Getuige zijn bij zo’n ‘innerlijke ontmoeting’ van een medemens, ervaar ik als zeer verbindend en vervullend.

Karin Rijpma

Therapeut en coach

“De volgende stap is er al, impliciet fijnmazig verweven. Als je er ruimte voor maakt en het uitnodigt, zal het zich langzaamaan ontvouwen en vormen. “

– Gene Gendlin –

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81