Thuiskomen met Focusing

Verdiepingsjaar 

Deze doorgaande groep komt eens in de maand bij elkaar op de vrijdagochtend om verder te ontdekken, ervaren en uit te wisselen. We gaan dieper in op zaken als: interactief focussen, creativiteit, toepassingen in het dagelijks leven, Gendlin’s A Process Model en specifieke thema’s als luisteren, innerlijk kind en criticus. We werken met ervaringsgerichte werkvormen en inspirerende gastdocenten. 

Natuurlijk is er ook veel ruimte om focussend verder te verkennen wat jou persoonlijk bezighoudt. Dat kunnen grotere vragen zijn als: Waar wil je meer vrijheid in krijgen? Wat houdt je tegen om jezelf helemaal te omarmen? Maar ook hele praktische zaken: Welke keuzes sta je voor? Op welke gebeurtenis wil je meer zicht krijgen? Je bepaalt zelf met wat je aan de slag wilt gaan en dat kan per les anders zijn. De felt sense volgen we daarbij als ingang naar het achterliggende verlangen.

Met de bijeenkomsten als warme thuisbasis en veilige ankerplaats focus je tussen de lessen verder met een medecursist. Opzet van het verdiepingsjaar is het vergroten van je vertrouwen in de felt sense en in je eigen manier van Focusing. 

Annemarie Kok-Pastoors komt een gastles geven. Haar motto is Verbinding met dat wat beweegt van binnenuit. Ze heeft veel ervaring met kinderfocusing en kan haar les breed invullen (humor, spiritualtiteit, natuur en werken met klei, de verwonderruimte op de grens van gemak en ongemak). Met de hele groep kijken we waar tegen die tijd het meeste behoefte aan is.

Een tweede gastles wordt gegeven door Karin Brugmans van de Onderstroom. Zij is Voice dialogue trainer en heeft Focusing geleerd bij René Maas. Haar recente boek Verander niks, goed zijn in wie je bent was aanleiding haar te vragen. Onderstaand filmpje geeft een mooie indruk van de Onderstroom.

Er zijn negen bijeenkomsten in het centrum van Utrecht (Parkstraat) op de vrijdagochtenden: 6 okt, 3 nov, 1 dec, 19 jan, 2 feb, 1 mrt, 5 en 26 apr en 31 mei. Werktijden zijn van 09:30 tot 13:00 uur. Tussen de lessen door ga je verder met wat is aangereikt of aangeraakt en heb je een of twee sessie met een medecursist. Ook heb je recht op een privésessie met mij. Het aantal deelnemers is minimaal 4 en maximaal 6.

Kosten zijn € 545. Voor minima is reductie mogelijk.

Ja, ik heb belangstelling voor het verdiepingsjaar!

2 + 12 =

Na de basis- en vervolgtraining bij Adam is het Focussen een natuurlijk element in mijn dag geworden. De prettige afwisseling van zelf ervaren en ‘theorie’, het tweewekelijks ritme met tussendoor oefenen met focusmaatjes heeft er zeer aan bij gedragen dit zo te kunnen integreren. 

Ik vind het krachtig en prachtig dat een focusbegeleider niet méér doet dan aandachtig luisterend aanwezig zijn: geen interpretaties, geen adviezen, geen diagnoses. Als focusser ben je je eigen kundige ‘heelmeester’. Getuige zijn bij zo’n ‘innerlijke ontmoeting’ van een medemens, ervaar ik als zeer verbindend en vervullend.

Karin Rijpma

Therapeut en coach

“The ‘problems’ inside you are only those parts of the process that have been stopped. The aim of focusing is to unstop them and get the process moving again.”

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81