Links

Meer informatie over Focusing en het werk van Gendlin vind je op de site van The International Focusing Institute. Op de site van het Biospiritual Institute vind je een korte heldere introductie video en veel inspirerende teksten. Een overzicht van trainers en activiteiten in Nederland vind je op de site van Stichting Focusing Nederland.

Boeken

Hieronder staan een aantal boeken die iets laten zien van de verschillende toepassingen van Focusing en mij hebben geïnspireerd. Het is zeker geen volledig overzicht.

Focusing: how to open up your deeper feelings and intuition – Eugene T. Gendlin.

Een heruitgave van het oorspronkelijke boek uit 1978 waar het allemaal mee is begonnen. Geschreven om Focusing aan een breed publiek over te dragen, ook buiten het therapie-domein. Het bevat zes praktische stappen. En heel veel praktische aanwijzingen en tips. Aanrader! 

De Nederlanse vertaling: Focussen Gevoel en je Lijf is verschenen bij De Toorts.

 

Focussen, de kracht van innerlijk luisteren – Erna de Bruijn

Jarenlange doorleefde ervaring klinkt door in dit boek van de Grand Old Lady van het focussen in Nederland. Praktisch en inspirerend! Erna heeft samen met Christine Langeveld het Focuscentrum Den Haag gerund. De plek waar het voor mij allemaal begon.

The Power of Focusing; a pratical guide to emotional self-healing – Ann Weiser Cornell

Ann was een van de eerste leerlingen van Gendlin. Ze heeft een taalkundige achtergrond en laat zien hoe de juiste taal kan helpen bij het verder helpen van een Focusing sessie. 

De Nederlandse vertaling De kracht van focussen, luisteren naar je lijf kan je leven veranderen, een praktische gids is verschenen bij De Toorts

Focusing; Leven in verbinding met je innerlijk kompas – Tine Swyngedouw

Een praktisch boek over Focusing dat mooi laat zien hoe je het kan toepassen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door de vier Focusingwerkwoorden te beoefenen: pauzeren, ervaren, erkennen en stem geven. Bevat veel oefeningen en audio downloads. Geschikt voor zowel absolute beginners als meer ervaren focussers.

Focusing in clinical practice; the essence of change – Ann Weiser Cornell

Een uitgebreide handreiking voor mensen die met mensen werken of zelf hun Focusing willen verdiepen.

Let you body interpret your dreams – Eugene T. Gendlin.

Focusing is bij uitstek geschikt om dromen te interpreteren en te werken met de vage, vluchtige gevoelens die dromen achterlaten. De lichamelijke reactie van de dromer is de toetssteen voor de droomduiding. Een toetssteen die bij de dromer zelf ligt.

De Nederlandse Vertaling Focussen en je Dromen; laat je lichaam de dromen interpreteren is verschenen bij De Toorts

Biospirituality, focusing as a way to grow – Peter A. Campbell Ph.D. & Edwin M. McMahon Ph.D.

De focussende houding als universele spiritualiteit en manier om geaard in het leven te staan. De ‘paters’ Pete en Ed zijn twee Jezuieten die Focusing zien als manier om contact te maken met de living body of Christ. Dit boek is een mooige ingang naar Focusing en introduceert termen als Caring, Feeling Presence en Process-skipping. 

In Touch, how to tune in to the inner guidance of your body and trust yourself – John Prendergast

Zeer verhelderend boek met een spirituele invalshoek over presence en de focussende houding. De term Focusing wordt nergens genoemd, maar het boek gaat er wel over met een verfrissende kijk.

Your body knows the answer – David I. Rome

Focusing op een praktische manier uitgelegd vanuit de mindfulness. Praktisch, no-nonsense en degelijk. 

Focusing in Psychotherapy ; a manual of the experiential method – Eugene T. Gendlin.

Dit boek gaat over de kwaliteit van de cliënt-therapeut relatie en hoe die kan worden ingezet in therapeutische situaties waar er weinig lijkt te gebeuren, zodat Focusing mogelijk wordt. Dit boek laat mooi zien hoe Focusing pas in de Client Centered Approach van Carl Rogers, een van Gendlins leraren.

 

The Radical Acceptance of Everything – Ann Weiser Cornell

Een bundeling van verschillende artikelen van Ann, oorspronkelijk vaak verschenen in The Focusing Connection. Minder geschikt voor als Focusing nieuw is voor je. De titel is natuurlijk helemaal geweldig!

De kunst van het luisteren, communiceren met kinderen op school en thuis – Erik Verliefde en Martha Stapert

Over luisteren naar wat bij kinderen dieper zit dan gedachten en emoties.

“… your body knows why and how you are as you are …”

– Gene Gendlin –

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81