Links

Meer informatie over Focusing en het werk van Gendlin vind je op de site van The International Focusing Institute. Op de site van het Biospiritual Institute vind je een korte heldere introductie video en veel inspirerende teksten. Een overzicht van trainers en activiteiten in Nederland vind je op de site van Stichting Focusing Nederland.

Boeken

Hieronder staan een aantal boeken die iets laten zien van de verschillende toepassingen van Focusing. Het zijn boeken die mij hebben geïnspireerd. Het is zeker geen volledig overzicht.

Focusing: how to open up your deeper feelings and intuition – Eugene T. Gendlin.

Een heruitgave van het oorspronkelijke boek uit 1978. Geschreven om Focusing aan een breed publiek over te dragen, ook buiten het therapie-domein. Het bevat zes praktische stappen en veel praktische aanwijzingen en tips. Via de Engelse versie kom je het dichtste bij Gendlin’s denk- en belevingswereld.

De Nederlanse vertaling: Focussen Gevoel en je Lijf is verschenen bij De Toorts.

 

Focussen, de kracht van innerlijk luisteren – Erna de Bruijn

Jarenlange doorleefde ervaring klinkt door in dit boek van de Grand Old Lady van het focussen in Nederland. Heldere taal, praktisch en inspirerend! Erna heeft samen met Christine Langeveld het Focuscentrum Den Haag opgezet. De plek waar het voor mij allemaal begon.

The Power of Focusing; a pratical guide to emotional self-healing – Ann Weiser Cornell

Ann was een van de eerste leerlingen van Gendlin. Zij heeft het Inner Relationship Focusing ontwikkeld. Kort door de bocht: ‘Ik ben kwaad’ => ‘Iets in mij is kwaad’ => ‘Ik luister naar dat iets op een benieuwde manier’. Met haar taalkundige achtergrond is ze een meester op het gebied van de juiste woorden die een Focusing sessie verder helpen.

De Nederlandse vertaling De kracht van focussen, luisteren naar je lijf kan je leven veranderen, een praktische gids is verschenen bij De Toorts

Focusing; Leven in verbinding met je innerlijk kompas – Tine Swyngedouw

Een praktisch boek over Focusing dat mooi laat zien hoe je het kan toepassen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld met de vier Focusingwerkwoorden: pauzeren, ervaren, erkennen en stem geven. Bevat veel oefeningen en audio-downloads. Geschikt voor zowel absolute beginners als meer ervaren focussers.

Focusing in clinical practice; the essence of change – Ann Weiser Cornell

Een uitgebreide handreiking voor mensen die met mensen werken of hun eigen Focusing willen verdiepen.

Let you body interpret your dreams – Eugene T. Gendlin.

Focusing is bij uitstek geschikt om dromen te interpreteren en te werken met de vage, vluchtige gevoelens die dromen achterlaten. De lichamelijke reactie van de dromer is de toetssteen voor de droomduiding. Een toetssteen die bij de dromer zelf ligt.

De Nederlandse Vertaling Focussen en je Dromen; laat je lichaam de dromen interpreteren is verschenen bij De Toorts

Biospirituality, focusing as a way to grow – Peter A. Campbell Ph.D. & Edwin M. McMahon Ph.D.

De focussende houding als universele spiritualiteit en manier om geaard in het leven te staan. De ‘paters’ Pete en Ed zijn twee Jezuïeten die Focusing zien als manier om contact te maken met de ‘Living Body of Christ’. Dit boek is een mooie ingang naar Focusing met gebruik van eigen woorden als ‘Caring, Feeling Presence’ en ‘Process-skipping.

In Touch, how to tune in to the inner guidance of your body and trust yourself – John Prendergast

Zeer verhelderend boek met een spirituele invalshoek over presence en de focussende houding. De term Focusing wordt nergens genoemd, maar het boek gaat er wel over met een verfrissende kijk.

Your body knows the answer – David I. Rome

Focusing op een praktische manier uitgelegd vanuit de mindfulness. Praktisch, no-nonsense en degelijk. 

Focusing in Psychotherapy ; a manual of the experiential method – Eugene T. Gendlin.

Dit boek gaat over de kwaliteit van de cliënt-therapeut relatie en hoe deze in (therapeutische) situaties waar er weinig lijkt te gebeuren toch kan leiden tot Focusing. Dit boek maakt duidelijk hoe Focusing past in de Client Centered Approach van Carl Rogers, een van Gendlins leraren.

 

The Radical Acceptance of Everything – Ann Weiser Cornell

Een bundeling van verschillende artikelen van Ann, oorspronkelijk vaak verschenen in The Focusing Connection. Minder geschikt als Focusing nog nieuw is voor je. Maar alleen al de titel spreekt boekdelen!

De kunst van het luisteren, communiceren met kinderen op school en thuis – Erik Verliefde en Martha Stapert

Over luisteren naar wat bij kinderen dieper zit dan gedachten en emoties.

“Elk mens is een volledig onvervangbare uiting van het universum. Ook jij.”

– Gene Gendlin –

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81