Focusing

Focusing is ‘ontdekt’ door filosoof en psychotherapeut Eugene Gendlin. Hij merkte dat hoe cliënten tijdens een sessie spraken een goede voorspeller was voor het succes van de therapie. Succesvolle cliënten spraken vaak aarzelend en zoekend naar de goede woorden. Ook waren ze vaker stil en gingen na wat ze in hun lichaam voelden.

Zonder dat je het weet, gebruik je dat lichamelijke gevoel ook bij de dagelijkse keuzes die je maakt. Terwijl jij denkt aan de verschillende mogelijkheden, bepaalt je lichaam hoe ‘zwaar’ die voor je meewegen.

Focusing is een manier om bewust even stil te staan en te luisteren naar het gevoel dat je lichaam heeft over iets in je leven. Zo’n directe ervaring heet een felt-sense. Je ziet het gemakkelijk over het hoofd. Door er met aandacht en benieuwdheid bij te zijn, komt het ‘in focus’ en krijgt een eigen leven. Dat brengt vaak ontspanning en nieuwe inzichten.

Je kan prima alleen focussen, maar het gaat vaak makkelijker met een luisteraar die helemaal aanwezig is en compassievol luistert zonder oordelen. De luisteraar spiegelt vooral de ervaringen van de focusser en richt zich op zijn of haar relatie met de felt-sense. Het ‘probleem’ of waar het over gaat, wordt dus niet besproken zoals bij coaching of therapie wel het geval is.

Mijn focussessies met Adam zijn een tocht geweest ‘vanuit mijn hoofd naar binnen’. Adam heeft me in dit proces enorm geholpen door op belangrijke momenten signalen aan te voelen. Ik voel nu meer wat er werkelijk toe doet in mijn leven.

Erik Nagtegaal

Filosofisch publicist

“What I call focusing is paying attention inwardly to that unclear sense of something there.”

– Gene Gendlin –

Benieuwd of focusing wat voor je is? Maak hier een afspraak voor een proefsessie (€15)

7 + 5 =

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81