Focusing

Focusing is ‘ontdekt’ door filsoof en psychotherapeut Gene Gendlin. Aanleiding was zijn onderzoek naar succesvolle cliënten. Hij ontdekte dat hun manier spreken een indicator was voor het succes van de therapie. Succesvolle cliënten spraken vaak aarzelend en zoekend naar de goede woorden. Ook waren ze vaker stil en gingen na wat ze in hun lijf voelden.

Veel van je dagelijkse keuzes maak je op basis van je lichamelijke gevoel. Onbewust, want je denkt dat je een rationele afweging maakt. Focusing is een manier om bewust te luisteren naar hoe je lijf iets beleeft. Zo’n innerlijke beleving (felt-sense) is aanvankelijk een vaag gevoel dat je gemakkelijk over het hoofd ziet. Door er met aandacht en respect bij te zijn, het meer ‘in focus’ te brengen, komt het tot leven. Dan blijkt het vaak een bron te zijn van nieuwe en verrassende inzichten.

Focusing gaat vaak gemakkelijker met een luisteraar. Terwijl de focusser zijn of haar aandacht dan naar binnen richt, heeft de luisteraar aandacht voor de focusser. Zijn of haar rol is vooral luisteren en het doen van minimale suggesties. Centraal staat de relatie van de focusser met zijn of haar innerlijk. Het gaat niet om de inhoud die hem of haar bezighoudt.

Mijn focussessies met Adam zijn een tocht geweest ‘vanuit mijn hoofd naar binnen’. Adam heeft me in dit proces enorm geholpen door op belangrijke momenten signalen aan te voelen. Ik voel nu meer wat er werkelijk toe doet in mijn leven.

Erik Nagtegaal

Filosofisch publicist

“What is split off, not felt, remains the same. When it is felt, it changes. Most people don’t know this! They think that by not permitting the feeling of their negative ways they make themselves good. On the contrary, that keeps these negatives static, the same from year to year. A few moments of feeling it in your body allows it to change.
If there is in you something bad or sick or unsound, let it inwardly be and breathe.
That’s the only way it can evolve and change into the form it needs.”

– Gene Gendlin –

Maak hier een afspraak voor een gratis proefsessie

15 + 3 =

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81