Focusing

Psychotherapeut en filosoof Eugene Gendlin is Focusing op het spoor gekomen bij zijn onderzoek naar succesvolle psychotherapie. Het succes van een therapie bleek niet zozeer af te hangen van het soort therapie of van de therapeut, maar vooral van de cliënt zelf! Hij kwam erachter dat succesvolle cliënten al bij een eerste sessie herkend konden worden aan hun manier van praten. Vaak spraken ze aarzelend en zochten ze naar de goede woorden. Ze waren vaker stil en gingen in zichzelf na of het eigenlijk wel helemaal klopte wat ze zeiden.

Voor die innerlijke toetsing of het wel klopte gebruikten succesvolle cliënten niet hun hoofd, maar hun lichamelijke gevoelservaring. Onbewust gebruik je dat lichaamsgevoel elke dag bij het maken van keuzes. Terwijl jij denkt aan de verschillende mogelijkheden, bepaalt je lichaam hoe ‘zwaar’ die voor je meewegen.

Focusing is een manier om bewust stil te staan en te luisteren naar de gevoelservaring in je lichaam over iets in je leven. Zo’n directe ervaring heet een felt sense. Je ziet het gemakkelijk over het hoofd. Door er met aandacht en benieuwdheid bij te zijn, komt de felt sense ‘in focus’ en kan zich verder ontvouwen. De felt sense heeft een impliciete richting en is een innerlijk kompas dat je altijd kunt vertrouwen.

Je kan prima alleen focussen, maar het gaat vaak nog dieper met iemand die aanwezig is en compassievol luistert zonder oordelen. De luisteraar spiegelt vooral de ervaringen van de focusser en geeft een enkele suggestie voor het contact met de felt sense. Het ‘probleem’ of waar het over gaat, wordt dus niet besproken zoals bij coaching of therapie wel het geval is.

Zelf ervaren wat Focusing is en of het iets voor je kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een proefsessie (€35)

1 + 10 =

Mijn focussessies met Adam zijn een tocht geweest ‘vanuit mijn hoofd naar binnen’. Adam heeft me in dit proces enorm geholpen door op belangrijke momenten signalen aan te voelen. Ik voel nu meer wat er werkelijk toe doet in mijn leven.

Erik Nagtegaal

Filosofisch publicist

“Je lijf is een prachtige, complexe interactie met alles om je heen. In dit ‘zijn-in-de-wereld’ weet het oneindig veel. Het is mogelijk om toegang te krijgen tot dit weten.”

– Gene Gendlin –

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81