Focusing

Focusing is ‘ontdekt’ door filosoof en psychotherapeut Eugene Gendlin. Hij merkte dat de manier waarop cliënten tijdens een sessie spraken een goede voorspeller was voor het succes van de therapie. Succesvolle cliënten spraken vaak aarzelend en zoekend naar de goede woorden. Ook waren ze vaker stil en gingen na wat ze in hun lichaam voelden.

Dat lichamelijke gevoel speelt ook bij de dagelijkse keuzes die je maakt. Vaak zonder dat je het weet. Terwijl jij denkt aan de verschillende mogelijkheden, bepaalt je lichaam hoe zwaar iets voor je meeweegt.

Focusing is een manier om bewust te luisteren naar het gevoel van je lichaam over iets in je leven. Zo’n gevoel heet de felt-sense. Je ziet het gemakkelijk over het hoofd. Door er met aandacht en aanvaarding bij te zijn, komt het ‘in focus’ en krijgt een eigen leven. Dat is bijna altijd een bron van ontspanning en nieuwe en vaak verrassende inzichten.

Je kan goed alleen focussen, maar het gaat vaak makkelijker met een luisteraar die aandachtig luistert zonder oordelen en met compassie. De luisteraar volgt de focusser en richt zich op de relatie van de focusser met de felt-sense. De inhoud van de sessie wordt dus niet besproken, zoals bij coaching of therapie wel het geval is.

Mijn focussessies met Adam zijn een tocht geweest ‘vanuit mijn hoofd naar binnen’. Adam heeft me in dit proces enorm geholpen door op belangrijke momenten signalen aan te voelen. Ik voel nu meer wat er werkelijk toe doet in mijn leven.

Erik Nagtegaal

Filosofisch publicist

“What I call focusing is paying attention inwardly to that unclear sense of something there.”

– Gene Gendlin –

Benieuwd of focusing wat voor je is? Maak hier een afspraak voor een proefsessie (€15)

9 + 9 =

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81