Focusing is contact maken met de wijsheid van je lichaam door ‘naar binnen te luisteren’. Luisteren en vragen stellen gaan vaak goed samen. Maar niet bij focusing…

Vragen heb je in soorten en maten. Bijvoorbeeld: “Heb jij die koekjes opgegeten?”  of: “Je hebt wel heel veel korte banen op je cv staan, hoe komt dat eigenlijk?

Sommige vragen gaan over verantwoording of commitment: “Waarom heb je die rekening nog niet betaald?” of: “Wil jij vanavond koken?”

Andere vragen zijn eigenlijk meer een verwijt: “Wat doe je nou?” of: “Hoeveel denk je dat die bank wel niet gekost heeft?”

een uitnodiging om je mening te geven: “Waarom vind  jij Frank de Boer eigenlijk geen goede bondscoach?” of: “Wie is de Mol?”

of een verzoek om informatie: “Wil je koffie of thee?” of: “Waar heb jij dat jasje gekocht?”

Alle deze voorbeelden vragen om een antwoord dat op zijn minst ergens op slaat. En dat vraagt weer om -enige vorm van- nadenken. Precies daarom zijn vragen en focusing geen gelukkige combi. Met vragen neem je de lift naar boven, naar je hoofd. Focusing gaat juist over de lift naar beneden, je lijf in. Luisteren naar wat zich daar wil laten zien.

Een goed recept om vragen te omzeilen:

1) Maak van je vraag een suggestie. “Hoort er ook een kleur bij?” wordt bijvoorbeeld “Kijk eens of er ook een kleur bij hoort.”

2) Maak je suggestie vrijblijvend, zodat het oké is voor de focusser om er niet op in te gaan: “Misschien kun je eens nagaan of er ook een kleur bijhoort.”

3) Betrek de focusser: “Kijk maar of dat voor je past. Je zou eens kunnen nagaan of er ook een kleur bij hoort.”

Meer weten over luisteren bij focusing? In de vervolgtraining focusing leer ik je hoe je ontspannen kunt luisteren.