Begeleiden

‘radical acceptance of everything’

In de begeleidersopleiding leer je Focusing sessies begeleiden bij mensen die er nog niet bekend mee zijn. Je werkt aan je vermogen om af te stemmen op een focusser, veiligheid te creëren en verwachtingen los te laten. Je leert omgaan met wat zich in een sessie aandient en de focusser verder te helpen. Rode draad bij dit alles is jouw empathische aanwezigheid en focussende houding. De opleiding vergroot je focusvaardigheden en werkt door op hoe je vanuit Focusing in het leven staat. Deze opleiding is dus zeker niet alleen voor coaches of anderen die professioneel met mensen werken. Hier vind je een uitgebreider overzicht van de inhoud van de begeleidersopleiding.

Huiswerk is een belangrijk onderdeel. Je organiseert je eigen oefencliënten. Tussen elke les heb je één sessie die je opneemt (audio) en waarvan je een transcript maakt met een reflectieverslag. De transcripten worden in de les besproken. Daarnaast bestaat elke les uit thematische onderwerpen, die worden afgestemd op wat jij nodig hebt. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en interactie tussen de deelnemers. Daarnaast wissel je Focusing uit met je medecursisten en heb je een privésessie. Hier vind je meer informatie over de inhoud van de opleiding en wat van je wordt verwacht als je meedoet.

Benieuwd of de begeleidersopleiding wat voor je is? Op vrijdag 1 sep is er een (gratis) introductieworkshop van 10:00 tot 12:00 uur.

De opleiding kent negen bijeenkomsten in het centrum van Utrecht op de vrijdagen: 6 okt, 3 nov, 1 dec, 19 jan, 2 feb, 1 mrt, 5 en 26 apr en 29 mei. Werktijden zijn van 09:30 tot 16:30 uur. 

Bij succesvolle afsluiting van de opleiding ontvang je het certificaat Focusing begeleider dat wordt erkend door The International Focusing Institute. 

Kosten zijn € 1750. Voor minima is reductie mogelijk. Zelf aan te schaffen studiemateriaal: Focusing in Clinical Practice – the essence of change van Ann Weiser Cornell.

Ja, ik geef me op voor de introductieworkshop.

6 + 8 =

Adam brengt je op een deskundige manier stapsgewijs in aanraking met de wijsheid van je lichaam. De training heeft een goede balans tussen theorie en oefenen en Adam geeft op een plezierige manier opbouwende feedback. Met veel enthousiasme kijk ik uit naar de vervolgtraining. Ik wil nog beter naar mijn gevoel leren luisteren en nog beter leren luisteren naar en afstemmen op de mensen die ik begeleid.

Doesjka Kuhlemeier

Beeldcoach ®

Na de basis- en vervolgtraining bij Adam is het Focussen een natuurlijk element in mijn dag geworden. De prettige afwisseling van zelf ervaren en ‘theorie’, het tweewekelijks ritme met tussendoor oefenen met focusmaatjes heeft er zeer aan bij gedragen dit zo te kunnen integreren. 

Ik vind het krachtig en prachtig dat een focusbegeleider niet méér doet dan aandachtig luisterend aanwezig zijn: geen interpretaties, geen adviezen, geen diagnoses. Als focusser ben je je eigen kundige ‘heelmeester’. Getuige zijn bij zo’n ‘innerlijke ontmoeting’ van een medemens, ervaar ik als zeer verbindend en vervullend.

Karin Rijpma

Therapeut en coach

“The ‘problems’ inside you are only those parts of the process that have been stopped. The aim of focusing is to unstop them and get the process moving again.”

Adam de Jong  |  adam@focusingutrecht.nl  |  06 211 606 81